20 juni 2024
10:00-18:00 uur
Beeld & Geluid Hilversum
Aftermovie
Foto's
Gemaakt door Samuel van Leeuwen
Videoregistraties
Kirsten Paulus (dagvoorzitter) en Jan Müller (RPO, voorzitter AVA_Net Domeinraad) openen het AVA_Net Symposium 2024.
In deze keynote vertellen Danielle Kuijten en Jules Rijssen over Imagine IC, een mix van een museum en een archief in de Amsterdamse Bijlmer die zich inzet voor erfgoeddemocratie. Wat houdt dit in, hoe gaan ze te werk en wat brengt dit voort?
Kirsten Paulus gaat in gesprek met Tanja Zuijderwijk (Cultuurloket DigitALL), Lotte Hemelrijk (Mondriaanfonds) en Jeroen Overweel (Faro team Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) over de financieringsmogelijkheden van participatie en samenwerking in AV-erfgoed. Hoe gaan hun fondsen te werk en wat kunnen zij voor jouw initiatief betekenen?
Kirsten Paulus kijkt met het publiek, de moderators van de deelsessies en AVA_Net Domeinraadvoorzitter Jan Müller naar wat de dag voor inzichten heeft opgeleverd.
Inloop en registratie
Vanaf 09:30 uur
Opening en welkom
10:15 – 10:30 uur | Theaterzaal 1
Kirsten Paulus (dagvoorzitter) en Jan Müller (RPO, voorzitter AVA_Net Domeinraad)
Keynote - Imagine IC: Let's talk listening
10:30 – 11:30 uur | Theaterzaal 1
Imagine IC is een mix van een museum en een archief in de Amsterdamse Bijlmer die zich inzet voor erfgoeddemocratie. Danielle Kuijten en Jules Rijssen vertellen over wat dit inhoudt, hoe ze te werk gaan en wat dit voortbrengt. Danielle neemt je daarbij mee in de holistische visie van Imagine IC waarin het 'erfgoedgesprek' centraal staat. Jules zal de verschillende thema’s van Imagine IC belichten, waaronder een project over de betekenis van lokale radio in de Bijlmer.
Panelgesprek - Financiering in de kijker
11:30 – 12:00 uur | Theaterzaal 1
Kirsten Paulus gaat in gesprek met Tanja Zuijderwijk (Cultuurloket DigitALL), Lotte Hemelrijk (Mondriaanfonds) en Jeroen Overweel (Faro team Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) over de financieringsmogelijkheden van participatie en samenwerking in AV-erfgoed. Hoe gaan hun fondsen te werk en wat kunnen zij voor jouw initiatief betekenen?
Lunchpauze
12:00 - 13:00 uur | Middenplein
Deelsessies blok 1
Deelsessie 1a: Participatief verzamelen, ontzamelen en dat wat er tussenin zit
13:00 - 14:00 uur | BenG Lab 1
Hoe kun je samen met de gemeenschap archiveren? Wat heb je daarvoor nodig en wat levert dit op? Met bijdragen door bram ieven (Universiteit Leiden), René Duursma (Groninger Archieven) en Beau van ‘t Hoen (Museum De Voorde). Moderatie: Valentine Kuypers (Beeld & Geluid).
Deelsessie 1b: Onderbelicht belicht met communityplatforms
13:00 - 14:00 uur | Theater 2
Hoe kun je samen met communities onderbelichte verhalen ophalen, vertellen en met andere collecties verbinden? Met bijdragen door Edwin Klijn (WO2Net), Margaret Leidelmeijer (Indisch Herinneringscentrum) en Kimberley Smit (The Need for Legacy). Moderatie: Monique in het Veld (Podiumkunst.net).
14:00 - 14:15 uur | Wissel
Deelsessies blok 2
Deelsessie 2a: Van Kladmuur tot archief - Community archiving in Groningen
14:15 - 15:15 uur | BenG Lab 1
Hoe kun je als archiefinstelling de verhalen van de subculturen van nu archiveren? Hoe ziet de community dit zelf het liefst gebeuren? En hoe vind je elkaar daarin? Hugo Engwerda (Stichting Kladmuur), Sebastiaan Vos en Lieuwe Jongsma (beiden Groninger Archieven) gaan daarover met elkaar en het publiek in gesprek. Moderatie: René Duursma (Groninger Archieven).
Deelsessie 2b: Samenwerken aan verhalen met impact
14:15 - 15:15 uur | Theater 2
Hoe kun je samen met de gemeenschap werken aan verhalen met impact? En hoe zorg je ervoor dat deze duurzaam gearchiveerd worden? Met bijdragen door Thijs de Leeuw (Brabants Historisch Informatie Centrum), Syds Wiersma (Fries Film & Audio Archief) en Erik Wijnholds (Diepduik Media). Moderatie: Tamara van Zwol (Netwerk Digitaal Erfgoed).
Deelsessie 2c: DE-BIAS Workshop “Nothing about us, without us” (inschrijving vereist)
14:15 - 15:15 uur | BenG Lab 2
Hoe pakken we problematisch woordgebruik en stiltes in het archief aan? Hoe stellen we het archief open in samenwerking met ondervertegenwoordigde gemeenschappen? Tijdens co-creatie sessies keken we samen met een groep Nederlands-Surinamers naar de beschrijvingen van audiovisueel materiaal als onderdeel van het DE-BIAS project. Ga in deze workshop aan de slag met archiefbeschrijvingen en loop met ons hetzelfde proces door als bij de co-creatie sessies.
Moderatie: Monique Groot en Jos Flikweert (beiden Beeld & Geluid)
Deze sessie heeft een beperkt aantal plaatsen. Je kunt je op de dag zelf inschrijven.
Pauze
15:15 – 15:45 uur | Middenplein
Mondo Leone
15:45 – 16:25 uur | Theaterzaal 1
Maak je op voor een optreden vol verrassingen en inspiratie! Waar de meeste mensen aan voorbij lopen, blijft Leon Giesen bij stilstaan. Hij gaat op onderzoek uit en brengt de wonderlijkste ontdekkingen aan het licht. Deze unieke vondsten deelt hij met ons in Mondo Leone (De Wereld van Leon), een betoverende combinatie van film, muziek en meeslepende verhalen.
Borrel
16:30 – 18:00 uur | Middenplein
Groninger Archieven
René Duursma (1970) is coördinator van de afdeling Beeld en Geluid van de Groninger Archieven. Hij houdt zich doorlopend bezig met digitalisering (Film, video, audio) en metadatering, maar ook met publieksprojecten, het liefst in samenwerking met andere afdelingen of organisaties, onder de titel Gronings Erfgoed Live. Lid van de Domeinraad en de redactie van AVA_Net, voorzitter van NORAA, filmmaker, muzikant en daarnaast nog presentator van de Filmclub in Groningen. Gespecialiseerde all-rounder.
Foto: Marij Kloosterhof
Stichting Kladmuur
Hugo Engwerda is artistiek leider van Stichting Kladmuur en docent/onderzoeker bij Minerva School of Arts. Hij zet zich onder meer in voor kennisdeling over lokale streetart geschiedenis en het internationaal onder de aandacht brengen van de pioniersjaren van graffiti in Groningen.
Beeld & Geluid
Jos Flikweert, 29 jaar oud, is archivaris en inmiddels vier jaar werkzaam bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. Als coördinator online- en interactieve media speelt hij een rol in de archivering van websites, games, podcasts en andere 'nieuwe media'. Jos is ook actief binnen de Koninklijke Vereniging Archivarissen Nederland (KVAN) als bestuurslid, met in het bijzonder een focus op diversiteit en inclusie. Ook bij Beeld & Geluid zet hij zich in voor Diversiteit, Inclusie & Gelijkwaardigheid als voorzitter van de taskforce die daarvoor is opgericht.
Mondriaan Fonds
Lotte Hemelrijk is bij het Mondriaan Fonds projectmedewerker erfgoed, bij onder meer de regelingen Erfgoed Innovatie, Kunst Erfgoed Presentatie en de Voucher Co-creatie. Ook was Lotte betrokken bij de Open Oproep Digitaal Erfgoed 2029-2020 en de evaluatie hiervan; en houdt ze regelmatig contact met aanvragers over huidige mogelijkheden bij het Mondriaan Fonds binnen Digitaal Erfgoed.
Foto: Annemieke van der Togt
Beeld & Geluid
Monique Groot werkt bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid als productmanager bij de afdeling Onderzoek & Erfgoed. Zij is verantwoordelijk voor de portfolio Diversiteit en Inclusie waar het project DE-BIAS onderdeel van is.
Museum de Voorde
Beau van ‘t Hoen heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Haar interesse lag altijd al bij sociale geschiedenis; het leven van een arbeider/visser vindt zij interessanter dan de (politieke) grootheden uit het verleden. Na haar studie heeft ze bij Stedelijk Museum Schiedam en Museum Vlaardingen meegewerkt aan de participatieve herwaarderingsprojecten, gevolgd door het huidige project bij Museum De Voorde in Zoetermeer ‘De Ontzameling’, waarbij de hele collectie noodgedwongen ontzamelt moet worden. Deze collectie is door en met inwoners ontstaan en wordt nu samen met de bewoners ontzamelt.
Universiteit Leiden
bram ieven (hij/hen) is als onderzoeker verbonden aan het Leiden University Center for the Arts in Society. In het kader van het NWA-onderzoeksproject Re/Presenting Europe (2022-2027), en in partnerschap met Podiumkunst.net, faciliteren bram ieven en Jonathan Donken (LKCA) de opstart van een Nederlands Hiphop Archief dat door en voor de scene gemaakt wordt.
Foto: Maan Limburg
Groninger Archieven
Lieuwe Jongsma (1989) is hoofd publiek bij de Groninger Archieven. Tot voor kort was hij conservator bij het Groninger Museum. Hij specialiseerde zich in zowel regionale als koloniale geschiedenis en deed voor de Gemeente Groningen onderzoek naar de Groningse betrokkenheid bij slavernij.
Stichting WO2NET
Edwin Klijn (1970) werkt als projectleider bij de Stichting WO2NET. Dit kennis- en innovatiecentrum richt zich op nieuwe, veelal digitale middelen om de Tweede Wereldoorlog relevant te houden voor het brede publiek en in het bijzonder jongeren. Voorheen was Edwin onder meer programmamanager van Netwerk Oorlogsbronnen, het Historische Kranten-project van de Koninklijke Bibliotheek en betrokken bij verschillende digitaliseringsprojecten. Samen met Robin te Slaa werkt hij aan een driedelig naslagwerk over de Nationaal-Socialistische Beweging.
Imagine IC
Danielle Kuijten heeft een Master of Museology van de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Ze begon haar museumcarrière als freelancer in het erfgoedveld onder de naam Heritage Concepting. Haar focus in projecten ligt voornamelijk op co-creatie, hedendaags verzamelen en het actualiseren van museumpraktijken. Zo is ze ook begonnen bij Imagine IC, een pionier in het bespreken en identificeren van erfgoed van de hedendaagse maatschappij. Daarin werkt ze aan het opbouwen van een participatief buurtarchief over en met bewoners van Amsterdam Zuidoost. Samen met Jules en deelnemers heeft ze exposities gerealiseerd over onderwerpen zoals Zwart Beraad, Queering Zuidoost, en de Vliegramp in de Bijlmer van 1992. In 2022 was ze gastcurator van het eerste DOMiDLabs: Making Museum Design Participatory in Keulen, Duitsland. De labs streven ernaar om DOMiD te helpen om een veelzijdig en interactief migratiemuseum te creëren. Sinds maart 2023 is ze directeur en co-curator bij Imagine IC. Danielle is ook een actief lid van ICOM en vooral binnen COMCOL: de internationale commissie over collectioneren van ICOM. Afgelopen jaren was ze de voorzitter van deze commissie. Sinds vorig jaar is ze jurylid voor de European Museum of the Year Awards.
Beeld & Geluid
Valentine Kuypers is conservator voor de particuliere- en bedrijfsproducties. Ze streeft naar een diverse én inclusievere collectie. Valentine werkt sinds 2008 bij Beeld & Geluid en heeft een brede kennis over het archiveren van audiovisuele media. Van collectievorming, auteursrechten, digitalisering tot metadatering, instroom en preservering.
Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC)
Thijs de Leeuw is historicus en projectleider bij het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch. In die functie ontwikkelt en beheert hij themawebsites gewijd aan onder andere het katholieke verleden (Wierook, Wijwater & Worstenbrood), de tweede feministische golf (Rebellerende Vrouwen), de kraak- en actiebeweging (Protest in Brabant) en de queergeschiedenis van Brabant. Centraal in deze publieksprojecten staat de interactie met bezoekers en de uitnodiging om herinneringen en oud materiaal te delen. Van verhalen van oud-kostschoolleerlingen en behangrollen vol feministische affiches tot audio-archieven van alternatieve radiozenders. Ook leidt hij het BHIC fellowship-programma voor jonge onderzoekers.
Indisch Herinneringscentrum (IHC)
Margaret Leidelmeijer is Coördinator Kenniscentrum & Tentoonstellingen bij het Indisch Herinneringscentrum (IHC) in Den Haag. Vanuit het IHC is ze projectleider bij het Programma Indisch Erfgoed Digitaal (PIED). Samen met de PIED-partners Metamorfoze (KB) en WO2NET wordt gewerkt aan de realisatie van het webportaal Ons land. Nederland, Nederlands-Indië, Indonesië (Onsland.nl), lanceerdatum 4 oktober 2024. Op deze site worden bronnen over Nederlands-Indië/Indonesië afkomstig van verschillende erfgoedinstellingen toegankelijk gemaakt. Tevens is ze medecurator van de semipermanente tentoonstelling Ons Land. Dekolonisatie, generaties, verhalen (2022) en medeauteur van de Atlas van de Oversteek. De naoorlogse migratie van Indonesië naar Nederland. (Walburg Pers, 2023).
Filmmaker, muzikant maar vooral geboren verteller Leon Giesen kan als geen ander stilstaan bij zaken waar de meeste mensen, op het eerste gezicht totaal terecht, straal aan voorbij lopen. Hij daarentegen gaat op onderzoek en ontdekt de wonderlijkste dingen. Die deelt hij weer in Mondo Leone (De Wereld van Leon). Een even vanzelfsprekende als unieke combinatie van film, muziek en natuurlijk verhaal.
Foto: Pim Ras / AD
Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Jeroen Overweel werkt sinds 1 juli vorig jaar als programmamedewerker Erfgoed & Participatie bij het Faro team (naar het Verdrag van Faro) van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Binnen het team houdt hij zich o.a. bezig met het thema archieven. Hij heeft geen archief opleiding maar is er als historicus dol op, of het nu papier, geluid en/of beeld is.
Dagvoorzitter
Kirsten Paulus is dagvoorzitter, podcastmaker en presentatie-trainer. Als Radio- en TV- presentatrice van L1, de regionale omroep van Limburg, interviewde zij gedurende ruim 16 jaar duizenden mensen. Ook is ze de stem van de bussen en treinen in Limburg. Daarnaast is zij te horen als station-voice van L1 Radio.
Ze is gedreven en nieuwsgierig. Zowel thuis als in haar rol als moderator. Degene die tegenover of naast haar zit, is het uitgangspunt. Haar jarenlange ervaring maakt Kirsten een professionele gespreksleider, die zich terdege voorbereidt en inhoud -als dat kan- ook met humor weet te serveren.
Kirsten is bekend met de erfgoed- en cultuursector. Ze studeerde Theater, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Na haar studie werkte zij o.a. als toneelprogrammeur in diverse theaters en bij theatergezelschappen.
Samen met Ronald de Nijs maakt Kirsten sinds 2021 de Podcastserie ‘Paulus & De Nijs op reis door het Digitaal Erfgoed’. Een serie in opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed.
Imagine IC
Jules Rijssen heeft een achtergrond in Culturele Antropologie, vooral Demografische Antropologie en Caribische Studies. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteiten van Leiden en Amsterdam. Hij heeft veel werkervaring in het culturele erfgoedonderzoek. Sinds 2014 werkt hij bij Imagine IC als netwerkverzamelaar. Hij coördineert collectievergaderingen op basis van de participatiemethode, neemt interviews voor het archief af en is verantwoordelijk voor de artistieke realisatie van het programma, samen met de directeur en co-curator. Zijn werkmotto is: “Ik verzamel geen verhalen, maar mensen!"
Hij heeft een grote passie voor mondeling geschiedenisonderzoek. Zijn interviewvaardigheden passen goed bij zijn werk voor Imagine IC, maar ook bij een andere liefde: boeken schrijven. Zijn belangrijkste publicaties is Teken en zie de wereld, een mondelinge geschiedenis van de Surinaamse oorlogsveteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. Samen met Lucia Nankoe schreef hij De slaaf vliegt weg, een anthologie van artikelen, interviews en gedichten over de rol van de kunsten in de weergave van de Nederlandse slavernij (2013). Zijn meest recente publicatie is Op zoek naar Papa Koenders, die hij schreef met Andre Reeder en Roy Wijks (2019). Momenteel werkt hij aan een nieuw boek over Suriname en de Tweede Wereldoorlog. Hij is ook betrokken bij NL-Lab als gastonderzoeker naar erfgoed en inclusie.
The Need for Legacy
Kimberley Smit is werkzaam als projectleider bij The Need for Legacy - een BIPOC community-driven organisatie gericht op het in kaart brengen van de verhalen en geschiedenissen van podiumkunstenaars van kleur. Gericht op meer sociale rechtvaardigheid adresseert The Need for Legacy de complexiteit van normativiteit en uitsluitingsmechanismen binnen gereguleerde systemen, zoals de cultuursector.
Podiumkunst.net
Monique in het Veld is sinds 2021 programmamanager bij Podiumkunst.net. Podiumkunst.net is de netwerkfunctie voor sectorcollecties in de podiumkunsten. Het legt de basis voor de infrastructuur om podiumkunst-materialen en collecties digitaal tot leven te brengen en nieuwe vormen van gebruik te faciliteren.
Met als basis de opleiding Film- en Opvoeringskunsten in Nijmegen is zij zowel in de culturele sector werkzaam geweest als theater- en filmprogrammeur en -directeur als in de ICT als ontwikkelaar en projectleider. Naast haar werk voor Podiumkunst.net werkt ze ook als regisseur en (zakelijk) adviseur voor culturele organisaties, via haar eigen bedrijf veld|werk.
RHC Groninger Archieven
Sebastiaan Vos is gemeente-archivaris bij RHC Groninger Archieven. Eerder werkte hij bij Beeld & Geluid als AV-documentalist voor het project Beelden voor de Toekomst.
Als collectiebeheerder is hij onder meer verantwoordelijk voor de verwerving van particuliere archieven. In 2021 heeft Vos de masteropleiding Archiefwetenschap afgerond. Zijn thesis onderzocht de omgang van de Groninger Archieven met archieven van subculturen en gemarginaliseerden. Mede op basis hiervan probeert hij nu invulling te geven aan zijn acquisitietaak door, op actieve wijze, gaten in de collectie te vullen. Uiteindelijk ontstaat daarmee idealiter een archiefcollectie, die recht doet aan de geschiedenis van zoveel mogelijk Groningers.
Foto: Marij Kloosterhof
Fries Film en Audio Archief (FFAA)
Syds Wiersma was van 2011 tot 2023 coördinator van het Fries Film en Audio Archief (FFAA). Hij studeerde theologie in Utrecht en Tilburg en schreef een dissertatie over de polemieken tussen joden en christenen in middeleeuws Spanje. Tijdens zijn promotie keerde hij terug naar Fryslân, waar hij o.a. werkte voor de Waddenacademie. Hij is nog steeds verbonden aan het FFAA en doet er projectmatig werk en onderzoek naar de geschiedenis van de Friese film. Daarnaast is hij dichter en schrijft poëzie in het Fries.
Diepduik Media
Erik Wijnholds is bedenker en coördinator van het project Ooggetuigen van de Gaswinning. In het project werken negen Groningse partijen samen: Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, de vakgroep Geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen, Geestelijke Verzorging Aardbevingsgebied, Groninger Archieven, EPIQ, Noorderpoort, Biblionet Groningen, Pro-Time en Diepduik Media.
Ruim zestig jaar na de vondst van gas onder het land van boer Boon bij Kolham stopt de gaswinning in Groningen. Het oral history-project Ooggetuigen van de Gaswinning legt de komende twee jaar de persoonlijke verhalen van ten minste 100 mensen op video vast. Zo wordt op een unieke manier de recente geschiedenis verteld.
Cultuurloket DigitALL
Als programmamanager bij Cultuurloket DigitALL is Tanja het eerste aanspreekpunt voor aanvragende culturele instellingen. Tanja heeft meer dan 15 jaar ervaring als projectleider, waarin zij samenwerkt met teams van designers en developers aan digitale toepassingen voor culturele instellingen, met name in de erfgoedsector. Tanja: “Ik geloof in de mogelijkheid van de toepassing van digitale techniek voor iedereen. Ook voor kleinere organisaties is het mogelijk om aan de slag te gaan met digitale technieken."
Netwerk Digitaal Erfgoed
Tamara van Zwol is van oorsprong archivaris en werkt als netwerkcoördinator Houdbaar voor het Netwerk Digitaal Erfgoed vanuit Beeld en Geluid.
Thema
Dit jaar staat het AVA_Net Symposium in het teken van AV-erfgoed voor, door én met de samenleving, met als thema:
Door een caleidoscoop van AV-erfgoed: participatie en samenwerking met de gemeenschap
Hoe kun je als AV-erfgoedorganisatie maatschappelijk een verschil maken? Met wie kun je samenwerken en hoe? Wat betekent dit voor je beleid en rol als AV-archivaris? En wat levert het op?
Kosten
Vanwege de gestegen kosten, vragen we dit jaar voor het eerst om een bescheiden bijdrage. Kun je deze niet declareren? Gebruik code NETWERKENSAMEN2024 voor een aantrekkelijke korting van €10,- op het reguliere tarief.
Eten en drinken
Tijdens het symposium is eten en drinken inbegrepen. Als lunch verzorgen wij een vegetarisch buffet. Heb jij speciale dieetwensen? Laat het weten via info@avanet.nl.
Afmelden
Kun je er toch niet bij zijn? Meld dit uiterlijk een week van tevoren via info@avanet.nl, dan betalen we je bijdrage terug.