Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG) stopt Door:

De Provincie Gelderland heeft besloten om per 1 januari 2024 de subsidie voor het project Audiovisueel Archief Gelderland (AVAG) bij het Gelders Archief te stoppen. Dat betekent dat er na 20 jaar een einde komt aan de dienstverlening van het project AVAG. 

AVAG was een project van het Gelders Archief dat ondersteuning bood bij het bewaren en vertonen van films, video’s en geluidsbanden. Sinds 2005 heeft AVAG met subsidie van de provincie in heel Gelderland kunnen bijdragen aan het bewaren en presenteren van AV-erfgoed. Carola van Dijk is AV-archivaris bij het Gelders Archief en vertelt er meer over.

Ik kan wel zeggen dat in de loop van 20 jaar het belang van AV-beheer voor erfgoedinstellingen uitdrukkelijk onder de aandacht is gebracht in Gelderland.

Carola van Dijk, AV-archivaris Gelders Archief


Wat hield AVAG precies in?

“In 2002 namen een aantal Gelderse archiefinstellingen het initiatief om samen een stichting te vormen die zich ging inzetten voor het behoud van audiovisueel erfgoed in Gelderland. Dit werd de stichting AVAG. AVAG gaf advies over en stimuleerde correct beheer van de AV-collectie bij Gelderse erfgoedinstellingen. Hieronder vielen workshops, presentaties, werkbezoeken en ook een digitaliseringsservice, waarbij 2 uur audiovisueel materiaal gedigitaliseerd kon worden per aanvrager per kalenderjaar. De doelgroep was het ledenbestand van coöperatie Erfgoed Gelderland, dus we kregen verzoeken om advies en digitalisering vanuit de hele provincie, van Zutphen tot Tiel en van Epe tot Doetinchem.”

Waar hield jij je mee bezig?

“Ik begon bij AVAG als opvolger van oudgediende AVAG-medewerker Kerstjan Blaauw, die met pensioen ging. Dat was midden in de coronaperiode, toen alle soorten bijeenkomsten die AVAG zou faciliteren of organiseren stil kwamen te liggen. De dienstverlening was toen beperkt tot digitalisering op verzoek en advisering per e-mail of telefoon, dus dat heb ik voornamelijk gedaan.”

Waarom heeft de Provincie Gelderland nu besloten om de subsidie stop te zetten?

“Het stopzetten van de subsidie heeft te maken met bezuinigingen op provinciaal niveau. Na een presentatie over wat AVAG precies is en doet aan een afgevaardigde van de provincie, kregen we helaas het bericht dat de subsidie zou verdwijnen.”

Wat betekent dit voor jouw werk?

“De AV-collectie van het Gelders Archief met bijbehorende dienstverlening blijft bestaan zoals die was. Ik acquireer, inventariseer, beschrijf, digitaliseer en publiceer nog steeds, maar dan puur als collectiebeheerder AV van het Gelders Archief. De uren die ik maakte voor derden waren eerder gesubsidieerd, dus die advisering en digitalisering voor andere organisaties valt nu weg.”

Wat heeft AVAG gebracht en hoe kijk jij erop terug?

“Ik kan wel zeggen dat in de loop van 20 jaar het belang van AV-beheer voor erfgoedinstellingen uitdrukkelijk onder de aandacht is gebracht in Gelderland. Er is aan kennisdeling gedaan over inventarisatie van archieffilm en over de dorpsfilms van J.W.L. Adolfs. Er is een oproep geweest aan particulieren om kwetsbare dragers boven tafel te krijgen en te redden wat waardevol is voor de Gelderse geschiedenis. En AVAG heeft in de loop der jaren wel honderden uren aan archiefmateriaal gedigitaliseerd voor Gelderse erfgoedinstellingen, die de beelden dan weer kunnen vertonen aan hun bezoekers en het bredere publiek. Hieronder ook tientallen dorpsfilms van Adolfs voor het programma van Omroep Gelderland ‘Ons Dorp’.”

Carola van Dijk (Foto Gelders Archief)

Kijk hieronder terug: Carola geeft tijdens het AVA_Net Symposium 2022 een bijdrage over de samenwerking met Omroep Gelderland rond het TV-programma ‘Ons Dorp’.

Lees ook Na 20 jaar AVAG met pensioen: Map Huiskamp blikt terug

Meer artikelen