Op donderdag 20 juni barst het weer los bij Beeld & Geluid in Hilversum: het AVA_Net symposium, hét jaarlijkse event voor de AV-erfgoed community. Met dit keer als thema ‘Door een caleidoscoop van AV-erfgoed: participatie en samenwerking met de gemeenschap’. Over erfgoed voor, door én met de samenleving en hoe je als erfgoedorganisatie een maatschappelijk verschil kunt maken.
Het programmateam is druk bezig met het samenstellen van het programma, maar de eerste sprekers zijn bevestigd: Danielle Kuijten en Jules Rijssen van Imagine IC, een mix van een museum en een archief in de Amsterdamse Bijlmer. Zij trappen de dag af met een inspirerende keynote over hoe zij gaan voor erfgoeddemocratie, wat dit betekent en wat dit oplevert. Daarover later dus meer, maar voor nu stellen we Danielle en Jules alvast graag aan je voor.
Jules Rijssen
Jules Rijssen heeft een achtergrond in Culturele Antropologie, vooral Demografische Antropologie en Caribische Studies. Hij heeft gestudeerd aan de Universiteiten van Leiden en Amsterdam. Hij heeft veel werkervaring in het culturele erfgoedonderzoek. Sinds 2014 werkt hij bij Imagine IC als netwerkverzamelaar. Hij coördineert collectievergaderingen op basis van de participatiemethode, neemt interviews voor het archief af en is verantwoordelijk voor de artistieke realisatie van het programma, samen met de directeur en co-curator. Zijn werkmotto is: “Ik verzamel geen verhalen, maar mensen!” Hij heeft een grote passie voor mondeling geschiedenisonderzoek. Zijn interview vaardigheden passen goed bij zijn werk voor Imagine IC, maar ook bij een andere liefde: boeken schrijven. Zijn belangrijkste publicaties is Teken en zie de wereld, een mondelinge geschiedenis van de Surinaamse oorlogsveteranen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse Oorlog. Samen met Lucia Nankoe schreef hij De slaaf vliegt weg, een anthologie van artikelen, interviews en gedichten over de rol van de kunsten in de weergave van de Nederlandse slavernij (2013). Zijn meest recente publicatie is Op zoek naar Papa Koenders, die hij schreef met Andre Reeder en Roy Wijks (2019). Momenteel werkt hij aan een nieuw boek over Suriname en de Tweede Wereldoorlog. Hij is ook betrokken bij NL-Lab als gastonderzoeker naar erfgoed en inclusie.
Danielle Kuijten
Danielle Kuijten heeft een Master of Museology van de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Ze begon haar museumcarrière als freelancer in het erfgoedveld onder de naam Heritage Concepting. Haar focus in projecten ligt voornamelijk op co-creatie, hedendaags verzamelen en het actualiseren van museumpraktijken. Zo is ze ook begonnen bij Imagine IC, een pionier in het bespreken en identificeren van erfgoed van de hedendaagse maatschappij. Daarin werkt ze aan het opbouwen van een participatief buurtarchief over en met bewoners van Amsterdam Zuidoost. Samen met Jules en deelnemers heeft ze exposities gerealiseerd over onderwerpen zoals Zwart Beraad, Queering Zuidoost, en de Vliegramp in de Bijlmer van 1992. In 2022 was ze gastcurator van het eerste DOMiDLabs: Making Museum Design Participatory in Keulen, Duitsland. De labs streven ernaar om DOMiD te helpen om een veelzijdig en interactief migratiemuseum te creëren. Sinds maart 2023 is ze directeur en co-curator bij Imagine IC. Danielle is ook een actief lid van ICOM en vooral binnen COMCOL: de internationale commissie over collectioneren van ICOM. Afgelopen jaren was ze de voorzitter van deze commissie. Sinds vorig jaar is ze jurylid voor de European Museum of the Year Awards.