Wat lag er zoal in de Nederlandse platenwinkels in pakweg de eerste helft van de vorige eeuw? De nieuwe applicatie Groef geeft je op een speelse en innovatieve manier een uniek inkijkje in het muziekaanbod van toen. Van jazz tot cabaret en van Hawaïaanse muziek tot opnames van draaiorgels.
De webapp Groef werkt heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone. Ga ermee naar groef.app, draai je telefoon met de hand of leg hem op een draaiend object en ontdek meer dan achtduizend nummers uit de digitale collectie 78 toeren platen van Beeld & Geluid uit de periode 1910-1960.
Groef.app werd ontwikkeld door ontwerpstudio Superposition, in nauwe samenwerking met Beeld & Geluid. Hoe kwamen ze op het idee, wat willen ze ermee bereiken en wat zijn de eerste reacties? Projectleider Jesse de Vos van Beeld & Geluid vertelt:
“De aanleiding was de digitalisering van de collectie 78 toeren platen, jaren geleden, en een regeling met BUMA/STEMRA voor het beschikbaar stellen van deze muziek via een streamingdienst. De vraag waarmee we met ontwerpbureau Superposition aan de slag gingen was: hoe krijgen we een hedendaags publiek weer zo ver om naar deze oude, vaak vergeten muziek te luisteren?
Beeld & Geluid werkt vaker samen met Superposition als het gaat om het ontwikkelen van innovatieve, onderzoekende interfaces op het archief. In eerste instantie speelden we met het idee om op basis van artificial intelligence allerlei patronen uit de muziek te halen en zo hele goede aanbevelingen te kunnen doen aan luisteraars. Maar we realiseerden ons ook al snel dat dat eigenlijk niet anders is dan wat grote streamingdiensten vandaag de dag doen. Toen kwam Superposition met het idee om juist het fysieke historische gegeven van een plaat opzetten en ronddraaien als uitgangspunt te nemen. Daar zijn we toen mee gaan experimenteren.
Groef werd in oktober gelanceerd tijdens de Dutch Media Week en de Dutch Design Week. De reacties zijn over het algemeen erg positief. De muziek is vaak grappig en klinkt heel anders dan wat men over het algemeen luistert vandaag de dag. Er zitten duizenden nummers in de collectie en de gebruiker krijgt elke keer een willekeurig nummer toegewezen, juist omdat het gericht is op gebruikers die de collectie niet kennen en dus ook niet weten waarnaar ze moeten zoeken. Ook leuk is dat mensen van verschillende generaties op een hele andere manier er naar kijken. Voor oudere mensen is het heel herkenbaar, de muziek, maar ook de manier van interactie met de app die doet denken aan het opzetten van een plaat. Voor jongere gebruikers is het leuk om te experimenteren met op welke manier je je telefoon allemaal kunt laten ronddraaien. Bijvoorbeeld door zelf rondjes te draaien, een bureaustoel te gebruiken of een speeltoestel in een speeltuin.”