Geredde verhalen: van verontreinigde videos naar digitale parels Door: Limburgs Museum

Een beetje een vervreemdende ervaring afgelopen augustus. In beschermende kleding, in een portacabin, werkte ik met regisseur/tekstschrijver Jan Kloekke aan de selectie van een zwaar verontreinigd videoarchief. Honderden tapes: producties over cultureel leven in Limburg, historische gebeurtenissen en bedrijfsfilms, door Studio ’80 en Metakom opgenomen in de jaren 1980-90.

Het was redden wat er te redden viel, met een strakke tijdslimiet. Na vijf dagen kwamen we met een mooie, grote keuzelijst weer naar buiten. Snel daarna begon de veiligstelling van de vele analoge tapes, die we uitbesteedden aan het Hilversumse Artisan. Een proces van banden machinaal schoonmaken (wat een troep kwam daar vanaf!), bakken en digitaliseren. Vlak voor kerst zag ik de digitale resultaten, en die waren verbluffend! Kwalitatief en zeker ook – maar dat was niet echt een verrassing – inhoudelijk.

Ik stip graag “De kinderen van de NV Groep’ aan, interviews met joodse Nederlanders die tussen 1942 en 1945 als kinderen ondergebracht werden bij pleeggezinnen in o.a. Brunssum. Het materiaal werd verwerkt in een korte video over de onthulling in 1989 van het NV-monument in Brunssum. Sprekers waren toenmalig burgemeester Ed van Thijn van Amsterdam en de initiatiefnemer van de herdenking Jack Aldewereld. Ze werden als kind gered door de verzetsgroep.

Ook heel bijzonder is een complete productie van het Sittardse Sirkel Theater: De Kleine Prins, waarin kunstenaar en Sirkel-oprichter Frans Malschaert acteert samen met de jonge Rachel van Hout. Nogal uniek omdat hiermee repetities, gesprekken met de cast en de premièrevoorstelling van dit roemruchte ‘beeldend theater’ als geheel bewaard zijn. En dus samen met alle andere bronnen in deze collectie straks via het Limburgs Museum toegankelijk voor hergebruik. Het was net op tijd, anders waren ze voorgoed verloren.

Het proces in beeld

Bekijk hieronder enkele foto’s tijdens het proces. Met beelden van de staat van vervuiling van de video’s. En ook een foto van Jan Kloekke, voormalig Studio ’80-compagnon, die tijdens de beoordeling en de selectie van de collectie een onmisbare bron van informatie was.

Meer artikelen