In het najaar vinden verschillende internationale conferenties plaats die interessant zijn voor AV professionals. Door corona is het nog maar deels mogelijk om dit soort conferenties fysiek te organiseren, het voordeel is wel dat alle conferentie ook online te volgen zijn.
IASA online conferentie – 27 t/m 30 september 2021
Van 27 tot en met 30 september organiseert de International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) de conferentie ‘Closing the gap for a new generation of sound and audiovisual archives’. De conferentie vindt online plaats en biedt een podium voor het uitwisselen van ideeën en projecten en het creëren van nieuwe verwachtingen voor geluids- en audiovisuele archieven. De voertaal is Engels.
Bekijk het voorlopige programma en schrijf je in.
FIAT/IFTA Virtual World Conference – 19 t/m 21 oktober
Vanuit Zuid-Afrika vindt de FIAT/IFTA conferentie plaats, voor iedereen die geïnteresseerd is in AV content en media archieven. Het thema van deze conferentie is: ‘Advancing the digital dividend’: Hoe zorgen we ervoor dat het digitale dividend, de maatschappelijke terugkeer van onze inspanningen, zo groot, zichtbaar en leefbaar mogelijk wordt?
Het programma van de FIAT/IFTA Wereldconferentie 2021 richt zich op de volgende thema’s:
- Digitale bewaring: een tijdperk van nieuwe uitdagingen
- Nieuwe actoren, nieuwe modellen, nieuwe processen in MAM en het creëren van metadata
- Relevantie, betrokkenheid en onderscheidend vermogen: het archief als publieke actor
- Archiefwaarde: tussen rendement op de samenleving en rendement op investering
- Lokale vraagstukken, mondiale perspectieven
Meer informatie, programma en inschrijving
iPRES 2021 – 19 t/m 22 oktober
De International Conference on Digital Preservation (iPRES) is de belangrijkste conferentie op het gebied van digitale duurzaamheid. Ieder jaar wordt iPRES op een ander continent georganiseerd. Dit jaar is Azië aan de beurt en organiseert China de conferentie in de National Science Library in Beijing.
Het thema van deze internationale conferentie over digitale duurzaamheid is: Empowering Digital Preservation for the Enriched Digital Ecosystem. Het wordt de allereerste hybride iPRES: je kunt zowel naar China reizen (afhankelijk van de coronamaatregelen) als online aanwezig zijn.
Lees meer over iPRES2021, het thema, programma en inschrijving
Europeana 2021 – 10 t/m 12 november
Evenals vorig jaar zal ook de editie van Europeana 2021 online plaatsvinden. In september wordt het programma bekendgemaakt.
FRAME Tech 2021 – 17-19 en 22-24 november
FRAME Tech 2021 is een internationaal online trainingsprogramma over nieuwe technieken en technologieën op het gebied van AV-archivering en de uitdagingen die deze met zich meebrengen met betrekking tot digitalisering, opslag en beheer.
Hoe kun je technisch rekening houden met de nieuwe toepassingen en het toenemende aantal audiovisuele bestandsformaten? Wat zijn de uitdagingen voor kwaliteitscontrole in een context van grootschalige digitalisering en digitale productie? Hoe beheer je de groeiende hoeveelheid aan data en hoe sla je deze op? Hoe kunnen Open Source tools bijdragen tot de duurzaamheid van audiovisuele collecties? En wat is er nieuw op het gebied van beeld- en geluidsdigitalisering en -restauratie? Gerenommeerde professionals van verschillende internationale instellingen geven tijdens de cursus antwoord op deze en andere vragen aan de hand presentaties, case studies en interactieve workshops. De voertaal is Engels.
FRAME Tech 2021 vindt plaats 17-19 en 22-24 november (online). Kosten 300,-/500,- euro. De inschrijving sluit op 8 oktober. Lees meer en meld je aan
FRAME Tech is onderdeel FRAME, een jaarlijks internationaal opleidingsprogramma georganiseerd door INA in samenwerking met FIAT/IFTA en EBU Academy. Het programma bestaat uit drie verschillende modules per jaar waarin elke stap van audiovisueel archiefbeheer aan bod komt.
No Time to Wait! Conference – 8 t/m 10 december
Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid is gastheer van de vijfde No Time to Wait-conferentie. No Time to Wait is een gratis driedaagse conferentie gericht op open media, open standaarden en digitale audiovisuele bewaring, beheerd door MediaArea.net.
Het thema dit jaar is “Open Isn’t Enough” waarmee wordt benadrukt dat alleen openheid in ons werk niet voldoende is om de acceptatie en toegankelijkheid ervan te propageren, maar dat open media en open standaarden een omgeving vereisen van het delen van vaardigheden, belangenbehartiging, samenwerking en gemeenschapsvorming om echt nuttig te zijn.