In samenwerking met prominente musea en kunstenaars heeft LI-MA het project ‘Infrastructuur duurzame toegankelijkheid digitale kunst’ succesvol afgerond. Dit project, gesteund door onder meer het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en Stichting Behoud Moderne Kunst (SBMK), richt zich op het duurzaam conserveren van digitale kunstwerken, variërend van video’s tot complexe digitale installaties en net art, in Nederlandse collecties.
Door de snelle technologische ontwikkelingen dreigen veel digitale kunstwerken verloren te gaan. LI-MA ontwikkelde daarom innovatieve methoden en werkprocessen om deze kunstvorm toekomstbestendig te maken. Uniek aan het project is de samenwerking met musea, bedrijfscollecties en kennisinstellingen. Hierdoor kon kennis over conservering breed gedeeld worden, met methodieken voor behoud van onder andere net art.
Toekomstgericht
Een belangrijk doel van het project is het ontwikkelen van een toekomstgerichte infrastructuur die bestand is tegen technologische veranderingen. Deze aanpak biedt oplossingen voor de technische uitdagingen waarmee digitale kunstcollecties worden geconfronteerd, zoals de benodigde regelmatige updates van digitale dragers en systemen. Betrouwbare dragers voor lange termijn opslag als LTO-tapes zijn bijvoorbeeld tijdens het project geüpdatet van LTO-5 naar LTO-8. En een digitaal systeem als Flash is buiten gebruik geraakt en is bij diverse netartwerken omgezet naar HTML5. Daarnaast heeft LI-MA jonge conservatoren opgeleid en praktische handleidingen opgesteld voor instellingen die mediakunst beheren. Zie hier voor informatie over de kunstwerken die dankzij dit project zijn geconserveerd.
Toekomst van LI-MA in gevaar
Hoewel het project de basis heeft gelegd voor een duurzame toekomst van digitale kunst in Nederland, verkeert LI-MA zelf in een precaire financiële situatie. Het gebrek aan structurele steun bedreigt het voortbestaan van deze expertise, cruciaal voor het behoud van het digitale erfgoed in Nederland. Lees er meer over in dit bericht van LI-MA.