De leden van de Domeinraad van AVA_Net vertegenwoordigen verschillende sectoren waarbinnen AV-materiaal gecollectioneerd wordt. Wie zijn zij? Hoe kwamen zij in het AV-erfgoedveld terecht? En wat betekent AVA_Net voor hun sector? Ze vertellen het je zelf in deze interviewserie, met deze keer: Sylvia Moes.
Sylvia werkt als innovatiemanager onderwijs bij de Vrije Universiteit en vertegenwoordigt binnen de Domeinraad de hoger onderwijsinstellingen van SURF.
“Ik zie dit als een mooie kans”
“Ruim twintig jaar geleden kwam ik in het onderwijs, als leidinggevende van recepties en mediatheek bij het audiovisueel centrum van de Vrije Universiteit. Hier maakten ze videoproducties, zorgden ze voor de AV-technieken in de onderwijszalen, grafisch ontwerp en fotografie. Dus alles wat met beeld, geluid en techniek te heeft.
In die tijd had ik 25 man personeel in mijn team, en schreef ik projectvoorstellen om onderwijsinnovatie met inzet van video mogelijk te maken. Op een gegeven moment had ik twee banen in een week, want veel van die projectvoorstellen werden gehonoreerd. En omdat het eenvoudiger was om een algemeen manager erbij te vinden, ben ik 2008 alleen met innovatiemanagement doorgegaan.
Als innovatiemanager onderwijs bij de de Universiteitsbibliotheek van de VU ben ik bezig met 3D-printing, Virtual Reality en andere vormen van content in relatie tot leerdoelen in het algemeen. Daarnaast werk ik sinds vier jaar een dag in de week voor SURF, als adviseur op open onderwijsmaterialen en de techniek erachter. Vanuit die rol zit ik in de Domeinraad van AVA_Net.“
Openstellen van alle onderwijsmaterialen
“SURF kun je vergelijken met Kennisnet, maar dan speciaal voor het hoger onderwijs. Het is een overkoepelend orgaan tussen het Ministerie van Onderwijs en de hoger onderwijsinstellingen om onderwijsinnovaties mogelijk te maken. We houden ons bezig met het openstellen van alle onderwijsmaterialen. Bijna tachtig procent hiervan is video, en dan vooral videoclips die docenten en instellingen maken om iets uit te leggen of beter te duiden. Het is vrij intensief om dit soort clips te produceren en daarom delen de instellingen ze breder voor hergebruik via edusources, een landelijke zoekportaal voor digitale leermiddelen.
Om de video’s beter doorzoekbaar te maken, onderzoekt SURF de toepassingen van AI. We werken hierin samen met de Werkgroep Bibliotheken Open en Online Onderwijs waar veel HBO en WO-instellingen bij zijn aangesloten. Deze werkgroep heeft een paar jaar terug het initiatief genomen om naar de toepassing van spraakherkenning te kijken. Welke tools zijn er? En wat is de kwaliteit om leermaterialen beter te doorzoeken? De werkgroep heeft de resultaten met SURF gedeeld en SURF werkt nu aan de verdere integratie hiervan. Jelmer de Ronde is technisch productmanager bij SURF en vertelt je er meer over in deze blog.”
Allergrootste uitdaging: centrale toegang
“Een van de uitdagingen waar we tegenaan lopen is het automatisch doorzetten van videoclips naar het landelijk zoekportaal. Dat is nu nog handwerk. We zijn op zoek naar hoe we dit zoveel mogelijk kunnen automatiseren, want als je op grotere schaal gaat produceren en ontsluiten, dan wil je niet evenredig veel handwerk hebben om het materiaal te ontsluiten en vindbaar te maken. Het liefst zou je vanaf het moment dat een video wordt gemaakt alle relevante metadata willen doorzetten en niet onnodig werk doen door metadata twee keer te moeten invoeren.
Maar het gaat niet alleen om de ontsluiting. Mensen hebben veel tijd gestoken in het opbouwen van mooie collecties en er zijn tal van portals met interessante content, maar wie weet wat er allemaal is? Dit vind ik meteen ook de allergrootste uitdaging, om al die portals veel beter doorzoekbaar te maken vanaf een centrale plek. Zodat je niet alleen leermaterialen van HO-instellingen vindt, maar ook bijvoorbeeld materiaal vanuit Europeana.
Wat mij betreft zou de Domeinraad van AVA_Net hierin iets kunnen betekenen, door mee te denken hoe wij zaken aan elkaar kunnen lussen en archieven erop te wijzen dat die mogelijkheid bestaat. De AV_Net Domeinraad heeft goed inzicht in welke interessante archieven en collecties beschikbaar zijn. Op die manier bundelen we onze krachten via ‘quick wins’ om AV-collecties beter vindbaar en herbruikbaar te maken. Ik zie dit als een mooie kans.”