NDE-bijeenkomst: alles over collectieregistratiesystemen en linked open data Door:
Own work by Ambre Troizat, after Richard Cyganiak and Anja Jentzsch / Wikimedia Commons
  10/02/22

Ben je bezig met collectiebeheer? Wil je meer weten over collectieregistratiesystemen en wat er op dit vlak gebeurt? Tijdens deze fysieke bijeenkomst van het Netwerk Digitaal Erfgoed (21 maart, 13:00 – 17:00 uur. Heineken Experience Amsterdam) wordt je op de hoogte gebracht van alle ontwikkelingen op het gebied van collectieregistratiesystemen en linked open data. Leveranciers en gebruikers laten zien hoe deze systemen werken.

De afgelopen jaren hebben softwareleveranciers en hun klanten hard gewerkt om de collectieregistratiesystemen beter geschikt te maken om erfgoed te verbinden. Zo bieden de verschillende systemen nu meer mogelijkheden om bijvoorbeeld duurzame identifiers toe te kennen, informatiebronnen als linked open data te publiceren en om gestandaardiseerde terminologiebronnen te gebruiken. Dit gebeurt altijd in de ‘bronsystemen’. Dat zijn meestal collectieregistratiesystemen waarin erfgoedcollecties digitaal beschreven worden. Zo maken we erfgoed bruikbaar bij de bron en beschikbaar voor iedereen.

Aansluiten op de infrastructuur voor Verbonden Erfgoed

Tijdens deze bijeenkomst presenteren we de stand van zaken aan de hand van praktijkvoorbeelden bij erfgoedorganisaties. Enno Meijers (domeinmanager NDE Bruikbaar) schetst de actuele mogelijkheden en achtergronden waarmee we samen de infractuur voor Verbonden Erfgoed kunnen invullen. Vijf leveranciers van collectieregistratiesystemen laten, samen met hun klant(en), in korte presentaties zien hoe zij werken met linked open data, het NDE Datasetregister en het Termennetwerk. Het NDE Datasetregister is een cruciale component en projectleider Bob Coret zal de werking ervan uitleggen. Dimitra Atsidis (Beeld & Geluid) laat zien hoe de Digitale Collectie in de toekomst gaat doorbouwen op de linked open data en het Datasetregister voor de aanlevering aan Europeana.

Voor wie

De bijeenkomst is interessant voor iedereen die te maken heeft met collectiebeheer en collectieregistratiesystemen, zoals (bedrijfs)archieven, bibliotheken, musea, wetenschappelijke instellingen.

Meer artikelen