Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed 2025-2028 gelanceerd. Deze nieuwe strategie legt extra nadruk op erfgoed uit het hele Koninkrijk, evenals op immaterieel erfgoed, oral history en verhalen.
Samenwerking centraal
Tijdens een drukbezocht netwerkevenement in het TOBACCO Theater in Amsterdam benadrukte Youssef Louakili, directeur Media en Creatieve Industrie bij OCW, het belang van samenwerking. Hij sprak de diverse groep erfgoedprofessionals toe: van bibliothecarissen en archivarissen tot programmeurs en vrijwilligers. “Het is een gezamenlijke inspanning van iedereen in het netwerk, inclusief beleidsmakers,” aldus Louakili.
Focus op nieuwe prioriteiten
De strategie voor 2025-2028 bouwt voort op de bestaande basis van het delen van erfgoedinformatie bij de bron. Tegelijkertijd worden nieuwe accenten gelegd, zoals meer aandacht voor immaterieel erfgoed en erfgoed vanuit het hele Koninkrijk. Ook de maatschappelijke waarde en verbindende rol van erfgoed krijgen een prominentere plaats, in lijn met de Uitvoeringsagenda Faro. Daarnaast worden duurzaamheid en de vindbaarheid en bruikbaarheid van digitaal erfgoed verder verbeterd.
Actualisatie en vooruitblik
De strategie wordt elke vier jaar geëvalueerd en bijgesteld. Voor deze herziening is input verzameld vanuit zowel Europees Nederland als het Caribische deel van het Koninkrijk. Dit zorgt ervoor dat de strategie blijft inspelen op actuele uitdagingen en kansen binnen het erfgoedveld.
Meer informatie vind je in dit bericht van Netwerk Digitaal Erfgoed of lees meteen de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed