In deze bijzondere tijd zijn wij als audiovisuele erfgoedinstellingen volop bezig om op alternatieve wijzen het publiek te bereiken. Nu het niet mogelijk is om publiek toe te laten in het museum of op locatie te laten rondstruinen in onze collecties, is de online omgeving ineens heel belangrijk geworden. Naast alle ellende die deze tijd met zich meebrengt, brengt deze tijd ook een hoop creativiteit met zich mee en worden er online activiteiten ontplooit die voor zichtbaarheid en verbinding zorgen.
Via AVA_Net brengen we een aantal initiatieven onder de aandacht waarbij op verschillende manieren online vruchtbaarheid wordt gegeven aan diverse collecties.
Het Utrechts Archief roept het publiek op om te speuren in het online archief. In de rubriek ‘Het Archief in je woonkamer’ laten ze je kennismaken met digitaal onderzoek zodat je zelf aan de slag kunt. Ook organiseert Het Utrechts Archief online filmmiddagen waarbij filmspecialist Lloyd Davies de nieuwste filmaanwinsten laat zien. Op 31 mei bekijken we nostalgische beelden van het oude Utrecht. De film is zondag 31 mei te bekijken via het Youtube-kanaal van het Utrechts Archief.
De Filmbank Groningen heeft veel nieuwe films online gezet afkomstig van de Groninger Smalfilmclub (GSF). Ook worden er een aantal andere films uitgelicht; uit het leven van alledag, beelden uit WO II, films van vakantie vierende families en beelden van kinderen die lekker op straat spelen. Lees ook het blog van medewerker René Duursma waarin hij schrijft over de uitdagingen waar hij en zijn collega’s voor staan in deze uitzonderlijke tijd.
Het Gelders Archief zette onlangs de films van fotograaf P.J. de Booys en zijn zoon online. Piet de Booys (1898 – 2003) was een Arnhemse fotograaf en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte indringende foto’s van alle facetten van de Duitse bezetting. De films die hij samen met zijn zoon maakte zijn minder bekend, maar zeker het bekijken waard.
Medio mei opent een digitale tentoonstelling over de impact van het coronavirus in het Amsterdam Museum. Alle Amsterdammers zijn van harte uitgenodigd om mee te doen aan Corona in de stad. Vanaf 30 april kunnen persoonlijke ervaringen en verhalen rond de Coronacrisis worden ingestuurd. Dit mag van alles zijn: een geschreven verhaal, tweet, foto, GIF-je, video, audiofragment of een tekening. Het Amsterdam Museum verzamelt alle inzendingen, waarna een team van kunstenaars, makers en conservatoren een selectie maakt en deze in een bredere context plaatst.
De online tentoonstelling Corona in de stad is te zien vanaf medio mei op de website www.coronaindestad.nl. Inzendingen kunnen worden ingeleverd vanaf 30 april via www.coronaindestad.nl/inzenden.
Omdat de voorstellingen vanwege het coronavirus niet door konden gaan, heeft De Nationale Opera & Ballet de generale repetitie van de voorstelling Ritratto in zijn geheel op hun YouTube-kanaal gezet. Het publiek kan genieten van een prachtige voorstelling en zo is de lange, intensieve en mooie voorbereidingstijd voor iedereen voor en achter de schermen niet voor niets geweest. Ook streamen ze nog meer prachtige voorstellingen van de afgelopen jaren, zoals het Zwanenmeer en Mata Hari. Check de website voor meer bijzondere voorstellingen.