De documentaire ‘Ze noemen me Baboe’ van Sandra Beerends heeft tijdens het Gouden Kalveren Gala van het Nederlands Film Festival (NFF) het Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire gewonnen. Ruben van der Hammen mocht voor zijn bijdrage aan de film het Gouden Kalf voor Beste Montage in ontvangst nemen.
Kindermeisje Alima
De film bestaat uit unieke, veelal niet eerder vertoonde archiefbeelden uit vooral de collecties van Filmmuseum Eye en Beeld & Geluid. Aan de hand van de archiefbeelden, reconstrueert Beerends het verhaal van de Javaanse Alima. Op de vlucht voor een gedwongen huwelijk treedt de jonge vrouw als kindermeisje in dienst bij een Nederlandse familie. Ze krijgt er de zorg over hun baby Jantje met wie ze een sterke band krijgt.
Beerends baseerde de documentaire op de ervaringen en herinneringen van veel Indische kindermeisjes. De Nederlandse koloniale overheersers noemden hen ‘baboes’. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de Japanse bezetting van Nederlands Indië, de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd en de daaropvolgende politionele acties waarmee Nederland zijn koloniale bezit probeert veilig te stellen.
Ontroerende, hybride archiefdocumentaire
De documentaire deed mee aan het Forum van Regisseurs, het competitieprogramma van het NFF voor filmmakers met een eigenzinnige visie en eigen geluid. Forum-curatoren Hugo Emmerzael en Inge de Leeuw:
“Archiefbeelden en levensverhalen smelten samen in deze ontroerende, hybride archiefdocumentaire die een Indonesisch perspectief aanbrengt in door Nederlanders gefilmd beeldmateriaal van de voormalige kolonie Nederlands-Indië.”
Longlist European Film Award
‘Ze noemen me Baboe’ ging tijdens IDFA 2019 in première en behaalde in minder dan twee maanden een Kristallen Film voor 10.000 bioscoopbezoekers. De documentaire staat ook nog op de longlist voor de European Film Award 2020 (uitreiking 12 december).
Heb jij de film nog niet gezien? Bekijk hieronder de trailer of kijk hem in zijn geheel terug op NPO Start.
Omslagfoto: Gouden Kalf. Bron: NFF